Een ander perspectief op werk

“Iedereen heeft behoefte aan zingeving en perspectief”, zo stelt Enrico Sterken, rayonmanager van UWV. “Het is onze taak om de arbeidsmarkt nu zó te organiseren dat op elk slot een sleutel past. Voor elke vacature is er talent beschikbaar, óók nu er krapte is. Dat klinkt stellig, maar de truc is dat we anders gaan kijken naar de arbeidsmarkt en alle mensen  perspectief bieden. Dat is de arbeidsmarkt van de toekomst."

“Zo ga ik uit van de gedachte van Antoine de Saint-Exupéry: ‘Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slepen, werktekeningen te maken en taken te verdelen, maar leer ze te verlangen naar de eindeloze zee.’

Dat betekent dat we niet eerst kijken naar praktische kortetermijnoplossingen – zoals we al te lang hebben gedaan. We moeten mensen perspectief bieden, niet het hout of de werktekening, maar de mogelijkheid om te ontwikkelen om zo kansen te creëren. Dat is wat mij betreft de sleutel om een positieve dynamiek te krijgen in de arbeidsmarkt. Beter kijken naar mogelijkheden én naar het beter wegnemen van belemmeringen, zoals schulden of laaggeletterdheid. Perspectief bieden doen we ook door breder naar talenten en vaardigheden te kijken. En naar scholingsmogelijkheden en de vele kansrijke beroepen in deze regio. Sterker nog: we verdiepen ons ook in beroepen die op dit moment nog niet bestaan. Robots en andere machines nemen taken van menselijke werknemers over. Corona heeft ervoor gezorgd dat elk bedrijf gedwongen werd veel te digitaliseren. Nieuwe technieken zijn omarmd.”

Onderdeel van een Europese beweging

En: nieuwe technologieën leveren ook werkgelegenheid op: 97 miljoen nieuwe banen. Dat betekent meer werkgelegenheid.  De vraag is of iedereen die zijn baan ziet verdwijnen de juiste vaardigheden heeft voor die arbeidsmarkt van de toekomst. “Mede deze ontwikkeling zorgt ervoor dat een andere benadering van werk zoeken en werk vinden, nodig is. En dat is de basis van en voor Huis naar Werk. Er is binnen alle bestaande loketten al zoveel kennis en kunde beschikbaar. Doel is om dat allemaal met elkaar te verbinden. De professionals met elkaar verbinden en de loketten stap voor stap integreren. 

Met Huis naar Werk maken we ‘het nieuwe perspectief’ in één loket toegankelijk. We gaan voor één loket waarin de klant altijd centraal staat. Dit gebeurt niet alleen in de regio Zuidoost Brabant. Nee, het is een beweging die op Europees niveau in gang is gezet. Huis naar Werk is daar onderdeel van.”

Enrico Sterken vertegenwoordigt het UWV in het samenwerkingsverband Huis naar Werk.

Bron: Interne instraling = externe uitstraling, scriptie E. Sterken, 2008
Bron: RTL Nieuws, 21 oktober 2020