'Iets met wielen'

Ruud van Kollenburg werkte 30 jaar bij een transportbedrijf, als chauffeur en later als productieplanner. “Eind vorig jaar kreeg ik te horen dat mijn functie samengevoegd werd met die van mijn collega. Of ik gebruik wilde maken van een regeling?” Ruud koos voor een carrièreswitch. Er volgde een onzekere periode. Maar die lijkt intussen uit te draaien op een gloednieuwe carrière als rij-instructeur. Bij Wilbert en Liesbeth van Beersum van de Veldhovense Rijinstructeurs Opleiding viel hij met de neus in de boter.

“Mijn vrouw Brenda zei me dat ik ‘iets met wielen’ moest gaan doen”, vertelt Ruud. “Ik heb altijd al interesse gehad in auto’s en vrachtwagens. Ook al zit ik nog in de WW, als ik naast de omscholing nog een beetje tijd over heb, dan rij ik graag nog een paar uur in de week op de vrachtwagen. Gewoon om bezig te zijn. Toen mijn oudste zoon onlangs begon met rijlessen bij een ex-collega van me, ging er een lichtje branden. Ik had mijn zoon al een beetje rijles gegeven. Zo heb ik hem uitgelegd hoe het werkt met schakelen. Mijn ex-collega zag het resultaat en gooide een balletje bij me op: waarom word je geen rijinstructeur? Rij een keertje mee.”
“Ik was meteen enthousiast. Ik ben uiteindelijk drie keer met hem meegereden om kennis te maken met dit vak. En ter vergelijk ben ik ook op een ander aanbod ingegaan bij een bedrijf dat kunstgrasvelden aanlegt. Daar ben ik ook drie keer mee geweest. Dat leek me ook wel wat, zo lekker buiten. Uiteindelijk heb ik, in samenspraak met Brenda, besloten om te kiezen voor de rijopleiding. De HR-dame van mijn ex-werkgever gaf me de gouden tip: de Veldhovense Rijinstructeurs Opleiding in Waalre, bij Liesbeth en Wilbert. De VRO voelt als thuiskomen, wat een heerlijke én kundige mensen.”

Liesbeth en Ruud staan op de foto

Liesbeth van Beersum en Ruud van Kollenburg

Een geboren rij-instructeur

“Ik zag al bij de intake dat Ruud geboren is voor dit vak”, glundert Liesbeth. “Hij is open, staat positief in het leven en stelt veel vragen. En hij kan goed met mensen omgaan. Hij is zoals wij dat noemen: passion-driven: de leerling en de leservaring staan altijd voorop.”
“In maart dit jaar, moest ik me voor het eerst in mijn leven melden bij het UWV’, legt Ruud uit.  “Gelukkig kon ik met mijn UWV-adviseur afspreken dat ik een omscholingstraject mocht gaan doen. Dan hoefde ik – gelukkig - geen verplichte sollicitatiebrieven te schrijven. Van het UWV kon ik direct door naar Huis naar Werk voor het regelen van het omscholingstraject zelf. Ik kwam in contact met de operationeel manager Huis naar Werk, Zizi El Abtah. Zij beloofde mij de boel in gang te zetten en te regelen. Heel snel ging dat, ik kreeg dezelfde dag nog een telefoontje dat ik kon gaan starten. Ze heeft me zelfs op vrijdagavond nog een appje gestuurd om me succes te wensen. Superservice!”
Ruuds rijopleiding duurt tot medio september. Hij mag nu al regelmatig de lesauto van de VRO meenemen om te oefenen samen met een medestudent. Beide studenten zijn erg fanatiek en stoppen er veel tijd in. “Gelukkig heb ik minimaal vier dagen in de week die ik kan gebruiken voor de theorie en om te oefenen in de praktijk”, zegt Ruud. “En”, vult Liesbeth aan: “Ruud neemt alles heel serieus en zit regelmatig met de neus in de boeken. Ik ben ervan overtuigd dat hij riant zal slagen voor de opleiding. Hij is een topper.”