'Ik had een zet in de juiste richting nodig'

“Corona legde de complete evenementenbranche plat”, vertelt John Otten, imagineer. “En een switch van baan bleek geen succes. Ik klopte met lood in mijn schoenen aan bij het UWV voor een WW-uitkering. Daar had ik geen goed gevoel bij en ik besloot me er niet bij neer te leggen. Mijn bezoek aan het Huis naar Werk dat daarop volgde, leverde de zet in de juiste richting op die ik nodig had: ‘Je bent een ondernemer in hart en nieren, doe er wat mee!’

“Toen die uitkering in zicht kwam, ben ik heel hard met mezelf aan de slag gegaan”, zo schetst John zijn route naar Huis naar Werk. Ik ben goede gesprekken aangegaan met een aantal mensen uit mijn netwerk, zoals ondernemers en HR-professionals, heb duizend en één testen gedaan, een kernkwaliteitenanalyse gemaakt, enzovoort. Mijn ideale functie bleek niet te passen in een standaard vacaturetekst. Ik heb geleerd voor architect en ben een creatieveling die iets heeft bij te dragen aan deze maatschappij. Ik wil verhalen vertellen, verhalen die het liefst worden beleefd met al je zintuigen. Niet alleen de commerciële verhalen, maar verhalen die ook een maatschappelijke vraag beantwoorden, zoals ‘hoe kunnen we de wereld duurzamer maken’. Ik noem het imagineering, een combinatie van de woorden imagination en engineering; van marketing, vormgeving en het creëren van belevingen met betekenis. Dit alles om mensen méé te krijgen in een bepaalde beweging. Ga dan maar eens op zoek naar een passende vacature.”

“Goed. Ik vroeg een WW-uitkering aan. Dat past helemaal niet bij mij, want stilzitten is geen optie. Bij het Huis naar Werk kwam ik in contact met Anke Posthuma-Van Westen, trajectadviseur. Zij ging er eens goed voor zitten, stelde de juiste vragen en was niet zomaar tevreden met mijn antwoorden. Anke ging op zoek naar de diepere laag: wat heb ik werkelijk bij te dragen als persoon en met mijn werk?

Conclusie: imagineering is mijn vak. Misschien ben ik wel de enige in Nederland die dat op deze manier doet of zo ziet. Die vacature, daar gaan we niet meer naar op zoek! Ankes vragen en huiswerkopdrachten gaven me het inzicht om vooral mijn hart te volgen. En dat was om weer voor mezelf te gaan beginnen. Die gedachte voelt enorm goed, maar is ook spannend. Opnieuw starten als ondernemer brengt ook onzekerheid met zich mee. Want wat vindt mijn vrouw daarvan? Hoeveel omzet moet ik draaien om in ieder geval de vaste lasten te kunnen dragen?

Alle testresultaten en gesprekken die ik heb gevoerd, vormden de basis voor mijn businessplan. Oók dat businessplan heb ik op mijn eigen unieke manier vormgegeven: niet met standaard tekst, maar een aansprekend overzicht in beelden van mijn kwaliteiten en talenten en een volledig ingevuld en uitgewerkt business canvas. Kort, krachtig en overzichtelijk. Geen paginalange prognoses. Hiermee ben ik teruggegaan naar het UWV. De ondernemersadviseur reageerde zeer positief op mijn plan en sprak zonder ook maar één opmerking haar vertrouwen uit. Ik maak nu gebruik van de fantastische regeling voor ondernemers die starten vanuit een WW-uitkering. Mijn website is nog in de maak, maar de eerste opdracht rondom duurzaamheid heb ik al in de pocket. Super positieve ontwikkelingen, ik ga ervoor!”