Jeroens wereld op zijn kop!

14-12-2023 - Eind 2022 kreeg ik het advies om contact op te nemen met het Leerwerkloket. Ik was op dat moment 47 jaar en zoekende naar een nieuwe en uitdagende baan. Ik was al een tijd uitgekeken op mijn werk als manager vers in de ‘food’ en qua loopbaan ook wat zoekende naar mezelf. Wat wil ik precies? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe pak ik dit aan? (Leerwerkloket Zuidoost-Brabant is een van de partners van Huis naar Werk

Inspiratieverhaal over een carrière switch. 

Competenties in kaart

Ik werd de dag na mijn aanmelding door het Leerwerkloket gebeld voor het maken van een afspraak. Het gesprek was online via beeldbellen. Vanuit mijn behoefte om mijn interesses en competenties in kaart te brengen, heb ik een beroepskeuzetest gedaan. Dit leverde voor mij herkenbare eigenschappen op, ik scoorde hoog op mensgerichtheid en zeer hoog op ondernemerschap. Mijn persoonlijkheidsprofiel 'ondernemen, invloedrijk zijn in combinatie met mensen helpen en dienstbaar zijn' leverde een opsomming van beroepsrichtingen op. Mijn zoektocht naar een nieuwe werkgever en een nieuwe functie kon beginnen.

Beter beeld van mezelf

Tijdens een van de vervolggesprekken kreeg ik het advies om mijn gedachten en bedenkingen opzij te zetten en om vooral dingen te durven en te doen, dat gaf me nieuwe energie. Ik gebruikte de aanbevelingen die ik had gekregen om mijn CV te verbeteren. Vervolgens heb ik de 360-graden feedbackmethode ingezet om meer informatie over mezelf te verzamelen. Zo kreeg ik een beter beeld van mezelf.

Oriënterende gesprekken

Ik vroeg de mensen om me heen ook welk soort werk zij mij zien doen en regelde oriënterende gesprekken bij bedrijven. Tijdens deze gesprekken onderzocht ik, op basis van mijn persoonlijkheid, opleiding en werkervaring, mijn persoonlijke arbeidsmarktwaarde. Ik vroeg tijdens de gesprekken gelijk ook welke cursussen en opleidingen mijn kansen op een baan bij de betreffende werkgever zouden vergroten.

Op mijn lijf geschreven

Tijdens mijn verkenningen en sollicitaties bleek dat sommige functies niet aan mijn verwachtingen voldeden, dus heb ik ze van mijn lijst geschrapt. De oriënterende gesprekken in combinatie met de feedbackformulieren en de beroepskeuzetest gaven inzicht in mijn competenties en die leiden mij naar de baan als coach, die moet dan wel op mijn lijf zijn geschreven. Om de droombaan als coach te kunnen vervullen, wilde ik graag een opleiding volgen. Mijn droombaan stond niet in het rijtje met krapteberoepen en daarom kreeg ik geen toestemming om de opleiding met behoud van uitkering te volgen. Dat was een flinke teleurstelling.

Alle puzzelstukjes op zijn plek

Tijdens een bezoek aan een banenmarkt kwam ik een goede kennis van mij tegen, die mij attendeerde op de mogelijkheid om rijinstructeur te worden. Op dat moment vielen alle puzzelstukjes op hun plek: Met dit beroep kan ik alles doen wat ik leuk vind en al mijn competenties benutten. Op deze manier kan ik mensen ook opleiden en coachen en dat is wat ik leuk vind. Gelukkig kreeg ik dit keer wel toestemming om een opleiding hiervoor te volgen. Ik ben inmiddels bij FIRSTT met de opleiding tot rijinstructeur begonnen. Als ik de opleiding afgerond heb, dan start ik als ondernemer. Als ondernemer heb ik alles in eigen hand en kan ik mijn eigen keuzes maken. Dit alles had ik niet bereikt zonder de begeleiding en positieve gesprekken met Eko Steen, adviseur bij het Leerwerkloket Zuidoost-Brabant. ”Ik ben blij dat ik hem heb mogen ontmoeten”.

Wil jij ook persoonlijk advies van een van onze adviseurs van Huis naar Werk? Meld je dan aan voor een gesprek en zet die volgende stap in jouw loopbaan!