Lois wordt Tekkie

Lois van der Staaij (31 jaar) is van huis uit goudsmid. Ze deed de opleiding in Schoonhoven en ging met veel plezier aan de slag bij verschillende goudsmeden en juweliers. Naast mooie dingen maken, had ze in haar werk veel contact met klanten. Die combinatie beviel haar uitstekend. Maar: “Als je van het minimumloon af wilt komen in deze branche, moet je voor jezelf beginnen. En dat zie ik mezelf niet doen”, vertelt Lois. Hoogste tijd voor een heroriëntatie van haar carrière, vond ze. Ze werd rete-enthousiast van het Tekkie Worden-programma van vier weken, schreef zich in en start komende week met een nieuwe job als Young Professional Test Specialist.

“Sinds begin dit jaar zit ik in de WW. Ik had al vaker nagedacht over de IT, maar hoe weet je nu wat dat precies inhoudt? Het UWV informeerde me over de Tekkie Worden-week: een week lang kennis opdoen over de verschillende richtingen en banen binnen IT. Dat leek me wel wat! Meteen de maandag erop had ik contact met Joca Doorn van Pathways en de week daarna kon ik starten. Joca regelde de rest, lees: de financiën, met Huis naar Werk. Het ging allemaal supersnel! Het oriëntatietraject van Pathways duurt vier weken. Tijdens het traject leer je over de verschillende facetten van IT, maar ook of deze branche bij jou kennis en kunde past. Zo werd er goed gekeken naar mijn eigenschappen en vaardigheden. Een developer is bijvoorbeeld oplossingsgericht, vindt het oké om zelfstandig te werken en houdt ervan om puzzels op te lossen. Ik voeg daar nog het omgaan met mensen aan toe. Dat vind ik een belangrijk onderdeel van mijn werk: dat je op zoek mag gaan naar de diepere laag achter de vraag. Ik heb dan ook gekozen voor het breedste domein tussen development en operations in, dev ops.”

Over het TekkieWorden-traject zelf kan Lois uitgebreid vertellen: “De klas was heel gezellig en ik heb veel geleerd. Ik ben Joca super dankbaar voor wat zij allemaal heeft geregeld. Mijn nieuwsgierigheid is helemaal aangewakkerd, dat was mijn doel, en ik kan niet wachten om te starten met mijn traineeship bij Squerist.”

De IT-oriëntatiecursus Pathways
Joca Doorn is de Jan-de-Regelaar én aanspreekpunt voor Pathways. Zij houdt contact met alle kandidaten: voor, tijdens én na het traject. “Ik word ontzettend enthousiast van al die mensen die weer een doel in hun leven hebben. Na een periode van thuiszitten, doen ze er weer toe. Pathways is een onderdeel van Techgrounds, een opleidingsinstituut voor IT’ers. In augustus 2020 zijn we gestart, mede op verzoek van de gemeente Amsterdam, met de oriëntatietrajecten. Intussen hebben 514 kandidaten deelgenomen, waarvan 95% nu werkt in, of zich omschoolt naar IT. Maar onze ambities reiken verder. Vanaf mei 2022 kunnen ook mensen met een baan – in hun eigen tijd – meedoen aan de zelfstandige IT-oriëntatiecursus. Iedereen tussen de 18 en 67 jaar is welkom om deel te nemen aan het programma, werk of geen werk. We gaan voor zeker 450 deelnemers in 2022, zowel klassikaal (online via Zoom) of zelfstandig (online)”

Meer info: www.pathways.nl of bel Joca Doorn rechtstreeks op 06 25 39 60 92.