Solomiya, we houden van je!

Deze maand (juni 2022) zijn de Oekraïense Vita (36 jaar) en Yana (37 jaar) dankzij bemiddeling van Huis naar Werk gestart bij Boma coating in Eindhoven. Dolgelukkig zijn ze met hun baan: een fijne werkgever, het werk is qua inhoud helemaal prima voor nu, én geheel volgens de regels. Yana: “En het wordt ook nog eens goed betaald.”

In april dienden de dames hun inschrijfformulier in bij Huis naar Werk. Solomiya Babjak is adviseur bij het Werkgelegenheidsteam Gemeente Eindhoven en zij spreekt bij Huis naar Werk werkzoekende vluchtelingen uit Oekraïne. Huis naar Werk is de regionale ingang voor alle vragen rondom werk, scholing en ontwikkeling in de Zuidoost-Brabant. Zo ook de ingang voor deze specifieke doelgroep werkzoekenden. Solomiya nam contact op met Yana en Vita om de mogelijkheden te bespreken. Vervolgens werd het een een-tweetje met collega Duco Roggen. Duco regelde de twee werkplekken bij Boma Coating en zorgde voor de juiste informatie aan de werkgever, zodanig dat de twee dames legaal aan de slag zijn nu. Inclusief het tekenen van de arbeidsovereenkomst op de eerste werkdag bij de werkgever.

Boma Coating is een productiebedrijf voor het poedercoaten van aluminium. “Het werk is niet ingewikkeld”, vertelt Yana. “Dat komt goed uit, want met die oorlog die door mijn hoofd spookt, staat mijn hoofd niet naar werk waarbij ik mijn hersenen moet kraken. Yana werkte in Oekraïne voor een internationaal online casino. Dankzij dat werk spreekt ze vloeiend Engels, en dat komt nu heel goed uit. Vita spreekt geen Engels, maar wordt op sleeptouw genomen door Yana. Vita heeft altijd in een restaurant gewerkt. Dat zou ze nu ook graag willen doen, maar helaas, ze spreekt geen Engels. Door iemand die Engels spreekt te koppelen aan iemand die geen Engels spreekt, kon het tweetal als duo aan het werk bij dezelfde werkgever. Ze hebben het erg naar hun zin bij deze Nederlandse onderneming, kunnen het goed met elkaar vinden en werken fijn samen. Dolgelukkig zijn ze. Ondanks dat ze er pas kort werken, lijkt het alsof ze er al jaren samen aan de slag zijn. Hun taken bestaan uit het uitpakken en instapelen van lange aluminium profielen, het verspreiden van de profielen over de verschillende coatingafdelingen en het verzorgen van de bijbehorende administratie. “We doen ons werk hier met veel plezier”, straalt Yana, “als we koffie willen drinken of een plaspauze in moeten lassen, dan kan dat gewoon.” En lachend: “Er is zelfs soep!”

Salesmanager Joost Klöpping en productiemanager Richard Kolsters van Boma Coating zijn net zo tevreden met hun nieuwe collega’s, als de dames over hun werkgever: “Wij kunnen ze niet meer missen!”, zegt Joost, met een vriendelijke knipoog naar Yana en Vita.
Ook Solomiya en Duco vormen een tandem als het gaat om het helpen van Oekraïense vluchtelingen aan werk. Solomiya staat klaar voor de werkzoekenden. Vita en Yana lopen inmiddels met haar weg. “Ze heeft zoveel vragen voor ons beantwoord, ze heeft ons echt fantastisch geholpen. We houden van haar!”, vertellen de dames enthousiast. Duco is accountmanager voor de werkgevers in de regio. In die rol kent Duco veel werkgevers en weet precies welke werkgevers een veilige werkplek kunnen bieden aan deze, toch wel, kwetsbare medewerkers. “Ik kan goed inschatten binnen welke cultuur en werkomgeving deze doelgroep goed kan functioneren. Een sociale werkgever krijgt dan, wat mij betreft, voorrang. Ik vind het belangrijk dat de werkplek veilig is en dat de arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Dat behoort tot onze maatschappelijke taak als gemeente.”

Vluchtelingen uit Oekraïne die zich willen aanmelden bij Huis naar Werk wordt gevraagd gebruik te maken van dit formulier