Hulp bij de zoektocht
Om antwoord te vinden op deze vraag, schakelde Wim loopbaancoach Antwanet van Huis naar Werk in. “We bespraken wat ik wilde en kon. Ik maakte een lijst met opties: van een eigen Lego-webshop tot looptrainer voor recreanten.” Uiteindelijk kwam hij tot een belangrijke ontdekking. “Ik voel me goed in dienstverlenende en ondersteunende rollen. Mijn vader was machinist, dat trok me, maar ik miste daarin het menselijk contact. Buschauffeur leek me daarom een mooie optie.”
De beslissing en opleiding
Op aanraden van Antwanet bezocht Wim het Brabants Talentenfestival, waar hij zowel met IT-bedrijven als vervoersbedrijven sprak. “Toen wist ik het. In de IT voelde ik geen klik meer. Bij de vervoersbedrijven was de sfeer veel gemoedelijker.” Na een wervingsdag bij Hermes ging het snel. “Je krijgt een introductie en mag zelfs een stukje rijden in de bus. Alles was top geregeld. Ik meldde me direct aan.” Het traject bestond uit gesprekken met HR, een medische en psychologische keuring, en een intensieve opleiding. “Het tempo lag hoog, maar het leren ging me goed af. In de praktijklessen voelde ik na vier blokken al dat ik de bus onder controle had.”
Een nieuwe start
Inmiddels rijdt Wim zelfstandig passagiersdiensten en leert hij verschillende buslijnen kennen. “Het wordt steeds leuker. Ik geniet van de afwisseling en het contact met mensen.” De onregelmatige werktijden vindt hij geen probleem. “Ik heb mijn hele leven van 9 tot 5 gewerkt. Nu ben ik doordeweeks vrij en geniet ik als 50-plusser van 60 vrije dagen per jaar.” Over zijn loopbaantraject zegt hij: “Verandering moet echt uit jezelf komen. Antwanet stuurde me niet, maar hielp me nadenken. Ik kan het iedereen aanraden. Je weet het pas als je het voelt!"