Voorbeelden uit de praktijk

Hoe kunnen we jou helpen? We zijn nog maar net begonnen met Huis naar Werk, maar brengen natuurlijk wel een berg aan ervaring mee vanuit alle partners. Samen hebben we grote plannen, want door onze gebundelde krachten kunnen we jou veel beter en sneller verder helpen. Die ervaringen, de verhalen van echte mensen, gaan we ter inspiratie verzamelen. Nu laten we met deze voorbeeldverhalen zien met welke vragen je bij ons kunt aankloppen.

Kim (19): “Ik kan prima werken, maar weet niet wat ik wil”

“Ik ben net klaar met de opleiding schoonheidsspecialiste bij het Summa College. Het leek me altijd een heel leuk beroep. Door de coronacrisis en de maatregelen voor contactberoepen kan ik geen werk vinden. Nu twijfel ik heel erg wat ik moet doen. Een bijstandsuitkering aanvragen wil ik niet, daar ben ik toch veel te jong voor? Ik kan prima werken, maar ik weet niet wat ik wil. Ik ben eerlijk gezegd een beetje bang dat ik word uitgelachen omdat ik net klaar ben met school en nu alweer iets anders wil. Wat kan ik doen?”

Henk (50): “Ik sta zomaar ineens op straat”

“Mijn baan houdt op te bestaan, kreeg ik pas te horen. Ik sta dus van de ene op de andere dag op straat. Dat had ik totaal niet zien aankomen. Jarenlang had ik het als boekhouder bij een groot administratiekantoor prima naar mijn zin. Als het aan mij had gelegen was ik daar tot mijn pensioen gebleven. Een uitkering aanvragen zie ik absoluut niet zitten, want ik kan gewoon werken. Ik heb nu eigenlijk gewoon iemand nodig die naar mijn verhaal luistert en me kan helpen de juiste stappen te zetten. Ik wil een goed beeld krijgen van de mogelijkheden die ik nog heb op de arbeidsmarkt. Ik ben digitaal niet heel handig, dus dat online zoeken vind ik niks. Het liefst wil ik met iemand een kop koffie drinken.”

Koen (34): “Kan ik mijn eigen bedrijf starten?”

“Ik kan ontzettend goed koken en ik vind het heel fijn om met mensen om te gaan. Bij de Sligro werkte ik met veel plezier als demonstratiekok. Helaas is mijn baan vervallen door corona. En de coronamaatregelen geven ook niet veel baanzekerheid. Toch vind ik het nog steeds het allerleukste werk. Wie kan er met mij meedenken over werk als demonstratiekok? Ik sta ook open voor omscholing naar een ander beroep waarin ik mijn talenten kan toepassen. Misschien is het wel een goed idee om mijn eigen bedrijf te starten, zijn hier subsidiemogelijkheden voor?” 

Daisy (53): “Ik zoek het liever zelf uit, maar waar moet ik beginnen?”

“Door een burn-out zit ik zit al twee jaar thuis. Eigenlijk ben ik niet zo van het hulp vragen, ik zoek dingen liever eerst zelf uit. Ik wil me daarom ook zelf oriënteren op mijn positie op de arbeidsmarkt, zodat ik toch weer op zoek kan gaan naar werk. Dat doe ik dan lekker op mijn eigen tempo, en het zou fijn zijn als ik weet waar ik het beste kan zoeken. Als ik daaraan toe ben wil ik wel een afspraak maken om te kijken wat mijn mogelijkheden zijn.”

Donald (47): “Ik krijg de zenuwen van al die instellingen”

“Met mijn foodtruck sta ik al jaren op de allerleukste festivals. Ik kan best lekker koken, regelen, organiseren en plannen, ik ben gastvrij. Het vrije gevoel van het zzp-bestaan vind ik belangrijk. Ik krijg een beetje de kriebels van al die instellingen. Ik weet ook niet zo goed waar ik aan kan kloppen. Dat ik als 40-plusser niet meer aan een baan kan komen en dat solliciteren echt heel moeilijk is op oudere leeftijd heb ik al vaak genoeg gehoord. Met mijn talenten weet ik zeker dat er ook voor mij passende mogelijkheden zijn. Wie kan met me meedenken?”